Störst förändring märks i Afrika söder om Sahara, vilket innebär alla länder som ligger söder om Saharaöknen. Det är ett enormt geografiskt område, som sträcker sig från Atlanten i väster till Adenviken i öster och går ner till Indiska Oceanen i söder.
För tio år sedan var alla länder i det här området relativt politiskt stabila. De var turistmagneter, med till exempel evenemang som Paris-Dakarrallyt, genom Saharaöknen till Dakar, Senegals huvudstad. Men det är inte längre möjligt på grund av en dramatisk försämring av säkerhetssituationen i den här delen av kontinenten det senaste decenniet, vilket påverkar även religionsfriheten.
Ett land som är ett tydligt exempel på den här förändringen är Burkina Faso. Detta västafrikanska land har en lång tradition av kulturell tolerans. Folk som bor här levde fredligt tillsammans. De accepterade varandra oberoende av religiösa eller etniska bakgrunder. Men det har förändrats nu. Sedan 2019 har kristna minoriteter blivit måltavlor för islamistiska extremistgrupper, som är verksamma i de norra delarna av landet. Ett tragiskt exempel är den attack som ägde rum i april 2019, då pastor Pierre Ouedraogo, 80 år, och fem äldste i hans församling mördades precis efter söndagsgudstjänsten.
Religiös extremism är på uppgång i länderna söder om Sahara. Genom bland annat radikaliserad undervisning har fiendskap gentemot religiösa minoriteter som den kristna uppstått. Sättet som de kristna behandlas på har förändrats. Militant islamism finns i en rad olika länder, allt ifrån Mali, Burkina Faso och Nigeria till Somalia och Mocambique på östkusten. Fenomenet expanderar och vinner mark.
Texten är baserad på en intervju med Ilia Djadi, religionsanalytiker i Afrika söder om Sahara.
På open-doors.se använder vi cookies som lagras i din webbläsare. Vissa cookies är helt nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Andra används för analys så vi kan förbättra vår webbplats. Läs mer här.