Förra året samlades ett 40-tal ungdomar för att uppmuntra dem som lever i förföljelse i Syrien och Irak. I början av juni var det dags för återträff, för att ta arbetet vidare. Syftet med årets konferens var att fördjupa relationerna mellan deltagarna, lära av varandras erfarenheter och berättelser. Nu ligger fokus på att jobba ännu tydligare med opinionsbildning och sociala medier.
För 27-åriga Miriam från Göteborg innebar årets konferens att satsningen blev mer konkret.
– Förra året var det mycket tankar, syfte, vision och nästan förvirring, eftersom man inte hade något resultat att se tillbaka på. Men i år ser vi resultat, något som kommer att fortsätta efter konferensen, konstaterar hon.
Hur mår de ungdomar från Mellanöstern som du har mött de senaste dagarna?
– De mår generellt sett bra, behoven är dock stora. De vill se det praktiska ännu mer och har mycket glöd inom sig, det finns engagemang och mycket potential.
Miriam förklarar att drömmarna för de ungdomar som hon nyligen har mött handlar om sådant som vi kristna i Västvärlden ofta tar för självklart.
– De drömmer om möjligheten att få användning av sin utbildning och stabilitet ekonomiskt.
Enligt Miriam är det speciellt viktigt för dem som ska gifta sig. Saknas den ekonomiska stabiliteten väntar unga människor längre med att gifta sig och bilda familj.
Miriam berättar att i Mellanöstern är det vanligt att gifta sig i 20-30-årsåldern. Men på grund av att många unga vuxna saknar ekonomisk stabilitet måste flera av de unga som hon möter vänta med att bilda familj.
Är det något som har gjort extra starkt intryck på dig under årets konferens?
– Det genuina engagemanget som finns från alla ungdomar, och speciellt från dem som inte är från Mellanöstern.