En baptistkyrka i delstaten Kaduna i centrala Nigeria attackerades söndagen den 25 april under förmiddagsgudstjänsten. I attacken dödades en av församlingsmedlemmarna, en annan skadades och fyra kvinnor kidnappades. Bland dem fanns en änka vars man dödades i en tidigare attack, enligt uppgifter från CSW. Militanta fulanier misstänks ligga bakom attacken.
Dådet mot baptistkyrkan inträffade fem dagar efter att beväpnade män stormade Greenfield University i samma område. I samband med det dödades en anställd och 22 studenter och anställda kidnappades. Kidnapparna begärde en lösensumma på 800 miljoner naira (ungefär 1,5 miljoner pund) och hotade att döda gisslan. Än så länge har man hittat kropparna efter fem av personerna som togs som gisslan.
1100 personer kidnappade på en månad
Sedan slutet av förra året har antalet kidnappningar i Kaduna ökat. Mellan den 15 februari och 12 mars låg Kaduna på fjärdeplats över områden med flest kidnappningar i landet, enligt statistik från Nigeria Security Tracker (NST). Totalt kidnappades nästan 1100 personer i Nigeria under perioden, vilket kan jämföras med 240 personer i samma månad förra året. Ofta är det skolor som drabbas. Fler än 700 elever har kidnappats från sina skolor sedan december, enligt Reuters.
Våldsamheterna har lett till att miljontals barn har fått avbryta sin utbildning. Skolor har tvingats stänga och en del föräldrar vågar inte skicka sina barn till skolan. Enligt en uppskattning från UNICEF gick 47 procent av barnen i norra Nigeria inte i skolan under 2020, detta i en region som redan har en låg utbildningsnivå.
Parlamentariker vill utlysa nödläge
På grund av den ökade osäkerheten i landet uppmanar nu parlamentariker president Muhammadu Buhari att utlysa nödläge, enligt uppgifter från Reuters.
– Nationen står i lågor. Presidenten måste vakna upp inför situationen och ta hjälp utifrån för att rädda landet. Annars kommer vi att gå under. Vi kan inte hålla tyst om det här längre, säger senatorn Smart Adeyemi till Reuters.
En talesperson för Open Doors säger att man i organisationen är mycket oroade över den osäkra situationen i Afrikas största land. Nigeria hamnade i år på topp tio i World Watch List över de 50 länder där det är svårast att vara kristen.
Attackerna från kriminella grupper utgör ännu ett säkerhetshot för Nigerias befolkning, som redan hotas av islamistgruppen Boko Haram och de militanta fulani-islamisterna, menar Jo Newhouse, talesperson för Open Doors i Afrika söder om Sahara.
– Vi kommer att hålla noga koll på utvecklingen. Fortsätt att be för Nigeria, säger hon.
På open-doors.se använder vi cookies som lagras i din webbläsare. Vissa cookies är helt nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Andra används för analys så vi kan förbättra vår webbplats. Läs mer här.