Enligt dokumenterade vittnesmål är kristna och kristna byar särskilt utsatta, när människor utsätts för våld i Nigeria. Detta i kombination med att säkerhetsinsatser från myndigheter har varit bristfälliga och satts in för sent, har gjort att miljontals kristna har drivits på flykt.
– Det här har hållit på i synnerhet sedan 2020. Det som sticker ut är att man ser ingen ände, det finns inga lösningar på gång. Regimen i Nigeria har skrivit på internationella avtal gällande internflyktingars säkerhet, men fullföljer inte sina åtaganden. Nödhjälpen kommer inte fram som den borde. De här grupperna som agerar fortsätter oinskränkt med det de håller på med, i något som kan likna straffrihet, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige.
Peter Paulsson på plats i Togo under lanseringskonferensen för kampanjen Arise Africa hösten 2023.
”Oproportionerligt stor del är kristna”
Peter Paulsson berättar att rapporten problematiserar komplexiteten kring vad som är roten: Är det etniska konflikter, naturkatastrofer som gör att folk är hungriga eller regeringens lagar och förordningar som ställer till det för konkurrerande bönder och boskapsskötare?
– Jag tror med rätta att man kan ifrågasätta om det bara är förföljelse av kristna det här handlar om, när det finns så många andra parametrar. Men det går inte att komma ifrån att det finns militanta islamistiska grupper som har en religiös agenda och vill ta makt och landområden, där människor som inte ställer upp på deras agenda eller konverterar dödas. En oproportionerligt stor del av de som dödas är kristna, säger han.
Rapporten visar även att kristna under livet på flykt riskerar att möta förtryck, bland annat genom diskriminering och krav på konvertering för att få nödhjälp och boende i ett flyktingläger.
– De kommer till ett flyktingläger, med en blandning av människor där den lägeransvarige ofta är muslim. Detta gör att kristna känner sig oerhört otrygga, efter det som de har varit med om. När regimen delar ut ransoneringskort delas de ofta ut till lägerchefer, som inte ger några till kristna. Många kristna flyr därför från lägren, förklarar Peter Paulsson.
Svårt för kristna att återvända hem
Ett annat område som rapporten lyfter fram är när kristna återvänder hem, då tron innebär en ökad risk för att de ska utsättas för våld igen.
– För de kristna är det mycket svårare. Ofta är det militanta fulanier som har tagit över, och de flyttar inte. Som kristen är det ofta högsta önskan att kunna återvända, men det finns inga säkerhetsgarantier från landets säkerhetsstyrkor. Det här är en mycket viktig slutsats i rapporten, som vi också poängterar i petitionen, berättar Peter Paulsson.
Han tror att rapporten kommer att vara ett starkt komplement till de internationella rapporter som redan finns.
– Man vänder sig också till andra organisationer och aktörer som jobbar med nödhjälp, så att de uppgraderar betydelsen av den religiösa aspekten. Det innebär att man tar hänsyn till det när man bygger flyktingläger och planerar matdistribution. Rapporten visar att det här är centralt för att det ska kunna fungera.
På open-doors.se använder vi cookies som lagras i din webbläsare. Vissa cookies är helt nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Andra används för analys så vi kan förbättra vår webbplats. Läs mer här.