Den 13 februari meddelade militären att flera omfattande lagändringar har gjorts i Myanmar. Enligt Open Doors samarbetspartner Daisy är detta något som sker på bekostnad av invånarnas grundläggande rättigheter.
– Protestledare över hela landet har jagats och gripits, berättar hon, och fortsätter:
– Ända sedan dess lever människor i stor otrygghet, på grund av polisens brott mot mänskliga rättigheter.
Lagändringarna gäller bland annat myndigheternas befogenheter att gripa och hålla kvar invånare. Den som på något sätt agerar mot staten riskerar 20 års fängelse.
Frigivna fångar oro för allmänheten
Militärregimen frigav nyligen 23 000 fångar, i samband med helgdagen "Union Day", vilket skapade kaos i landet.
– Många känner stor oro. De frigivna fångarna har försökt att förgifta vattentankar i flera städer nattetid, säger Daisy.
Enligt henne har de även satt eld på vissa områden.
– Människor har fått bygga upp murar runt gatorna för att skydda sig mot fångarna som militären har frigivit. Kristna känner sig även otrygga på grund av beväpnade soldater som har börjat patrullera gatorna.
Polis och militär jagade protestledare
En annan av Open Doors lokala kontakter, Min Naing, berättar om hur grannarna i hans kvarter i Rangoon hjälpte varandra under helgens polistillslag.
– Polisbilar och militärlastbilar fulla med soldater kom till mitt hus för att gripa protestledare och offentligt anställda som hade deltagit i proteströrelsen.
De boende i ett av husen började då slå på stekpannor och kastruller, och alla grannar stämde in de också. Tillsammans gick de ut och jagade iväg soldaterna.
– Människor kunde inte sova och det var ljud i hela kvarteret. Alla var beredda, säger Min Naing.
Bönerörelse över hela landet
Mitt i oron var det många kristna i hela Myanmar som blev en del av protesterna, samtidigt som de bad. Daisy berättar om ett exempel från delstaten Chin, där hundratals kristna samlades och bad tillsammans, innan de gick runt i byn och protesterade mot kuppen.
– Från Rangoon till delstaten Chin, gammal som ung, pingstvän som katolik - alla har varit på sina knän, säger Daisy.
Samtidigt som många av de kristna i landet har deltagit i och stöttat proteströrelsen, finns det även kristna som har valt att stå utanför. Daisy lyfter detta som ett böneämne, då det finns en risk för splittring mellan kristna som tänker olika.
Läs mer: Oro för kristna i Myanmar efter militärkupp
Läs mer: Kristen i Myanmar efter militärkuppen: Situationen är mycket instabil
På open-doors.se använder vi cookies som lagras i din webbläsare. Vissa cookies är helt nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Andra används för analys så vi kan förbättra vår webbplats. Läs mer här.