Melihe Nazari, 50 år, greps sommaren 2020 tillsammans med sex andra konvertiter. Förra sommaren dömdes hon till sex års fängelse för att ha organiserat och grundat husförsamlingar, formellt för att ”ha agerat mot nationens säkerhet genom att sprida sionistisk kristendom”. Samtidigt dömdes även pastorn Joseph Shahbazian och Mina Khajavi för samma brott, även de till långa fängelsestraff.
Amnestibrev till iranska ambassaden
I början av maj kom beskedet att Melihe hade släppts, vilket var ett stort glädjebesked för många, däribland Maria M., som är opinionsbildare på Open Doors Sverige.
– Vi har mycket att tacka Gud för. Vi har tillsammans med Open Doors International och andra landskontor arbetat genom internationell påtryckning på olika sätt, säger Maria.
Hon berättar att i Sverige har ett amnestibrev skickats till den iranska ambassaden i Stockholm.
– Där poängterade vi vikten av religionsfrihet, som är en mänsklig rättighet, men också skyddet för religionsfriheten som finns i den iranska nationella lagstiftningen.
Open Doors har arbetat tillsammans med ogranisationerna Article 18, Middle East Concern och Christian Solidarity Worldwide för att Melihe ska bli fri.
Sonen sjuk i cancer
Melihe släpptes två dagar innan hennes son skulle fylla 25 år. Sonen är sjuk i leukemi, vilket kan ha haft betydelse för frisläppandet.
– Det är anmärkningsvärt att just Melihe blir frisläppt först, Hon fick en dom på sex års fängelse för att enligt Iran ha agerat mot nationell säkerhet genom att främja "sionistisk" kristendom, säger Maria och fortsätter:
– Det är allvarliga anklagelser och ett långt fängelsestraff, men idag är hon frisläppt och får träffa hennes son som är sjuk i cancer. Det kan ha haft betydelse, oavsett är detta ett mirakel!
Påtryckningar för andra fall
Open Doors har arbetat för att alla tre som dömdes vid samma tillfälle ska få sina domar omprövade och bli frisläppta. Nyligen kom beskedet att Joseph Shahbazians fall ska prövas på nytt, men det finns inga uppgifter om att Mina Khajavi ska få sitt fall omprövat. Det pågår även påtryckningar för andra fall.
– Tillsammans med våra samarbetspartners är vi väl informerade om kristna som blir fängslade på grund av deras tro, säger Maria.
Hon förklarar att för en del fall går det att bedriva internationella påtryckningar kring, andra måste på grund av säkerhetsrisken ske mer i det fördolda.
– Kristna som är förföljda och blir fängslade för sin tro tar väldigt stora risker genom att ta hjälp av oss och andra organisationer att internationellt bedriva påverkansarbete för dem, eftersom de då blir exponerade och igenkända på grund av sin tro.
På open-doors.se använder vi cookies som lagras i din webbläsare. Vissa cookies är helt nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Andra används för analys så vi kan förbättra vår webbplats. Läs mer här.