Lyssna till gruppen Melody genom att klicka på videospelaren ovan (filmen är på engelska).
På den plats där extremister i svarta kläder för några år sedan gick loss med sina vapen ljuder nu kristna sånger igen, när sex medlemmar ur bandet Melody sjunger en av sina sånger på torget till Immaculate Church. Väggarna bakom dem med sina kulhål påminner fortfarande om IS framfart.
Musikgruppen Melody grundades 2017 när medlemmarna levde i Erbil, efter att ha blivit tvungna att fly från sin hemstad på Nineveslätten 2014. Den bestod då Sam, Farid och Fady.
– Vi började mötas och spela där. När vi inte hade något att göra och hade förlorat allt blev musiken till mat för själen. Musiken gav oss energi och vi kunde känna oss levande igen. Då vi var sysslolösa i Erbil försökte vi återuppliva både oss själva och andra genom musiken, säger 31-årige Sam, som är bandets ledare.
IS tog kontroll över Nineveslätten
När IS intog staden Mosul, som ligger ungefär 25 kilometer bort, tog den islamistiska extremistgruppen även kontroll över Nineveslätten. Det ledde till en omfattande förflyttning av kristna. I städer och byar togs kors bort samtidigt som kyrkor och kloster förstördes och brändes ner. Under mer än två år vajade IS:s svarta flagga över byar och städer på Nineveslätten, innan människor kunde återvända till bland annat Qaraqosh. I samband med att den nybildade musikgruppen kom tillbaka till sin hemstad bestämde de sig snart för att ta in några kvinnliga sångerskor i bandet.
– Efter att bara ha gjort musik lade vi till sång, berättar Sam.
I dag består bandet av sju medlemmar. Att höra dem sjunga på denna historiska plats, där IS trodde att de kunde sätta punkt för den kristna närvaron som funnits här sedan årtusenden tillbaka, ger associationer till vad profeten Jesaja skrev: “Dina avkomlingar ska bygga upp de gamla ruinerna, du ska återställa grundvalar från forna generationer. Du ska kallas ’den som murar igen sprickor’, ’den som återställer stigar så att man kan bo i landet’.”(Jesaja 58:12 SvF)
– Genom musiken kunde vi resa oss ur förödelsen och återuppväcka våra existentiella behov. Genom det här kunde vi återställa hoppet, förklarar Sam.
Muslimsk publik i Mosul
Tack vare gruppens musik byggs inte bara hus och kyrkor upp på nytt i i Qaraqosh och området runt omkring, utan även hoppet och livet. En dag åkte Melody till och med till staden Mosul för att uppträda, staden där IS i juni 2014 utropade sitt kalifat. Nästan inga kristna har återvänt till Mosul efter befrielsen av den irakiska armén och därför framträdde Melody främst för en muslimsk publik. Sam berättar att när de uppträder framför en sådan publik anpassar de sitt program, och försöker visa på sin tro genom det de gör.
– Min dröm är att vi ska kunna fortsätta ge och arbeta tillsammans, och sprida musik som berör människor och dela vårt budskap med de människor som vi kan påverka, säger Sam.
Svårt för kvinnor att uppträda
Hiba är en av sångerskorna. Den 25-åriga kvinnan är glad för att kvinnliga röster togs med i gruppen.
– Gud gav en gåva till varje person, och den här talangen ska användas. Man måste finna en väg att vårda denna gåva. Det är varför jag gick med.
Hennes motivation handlar även om att utmana den kulturella barriären för kvinnor som uppträder.
– I vår kultur är det problematiskt för en kvinna att sjunga. Jag gick med för att få bort detta hinder som finns här. Det är ovanligt för en kvinna att sjunga. Det är en barriär som är väldigt svår att krossa
Hon säger att hon “mötte svårigheter och motstånd i början” med bandet.
– Men vi slutade aldrig. Tvärtemot så sade vi att vi måste fortsätta, trots det negativa och det falska skvallret. De viktigaste är att ha ett mål att sträva mot och att fortsätta resan.
”Ser glädje i deras ögon”
För Hiba är det viktigt att veta att saker i livet har ett syfte.
– Gud gav oss en gåva. Vi måste investera i denna talang. Bandet tillät varje person att upptäcka sin talang som Gud har gett, att stå på scen och sjunga med den vackra röst som Gud har gett oss.
Det som får henne att fortsätta är responsen från publiken.
– Jag ser glädje och lycka i deras ögon, det gör mig glad på djupet.
Hon och Sam refererar till ett av deras första framträdande.
– Det var på Mors dag. Vi bjöd in många människor till Saint Paul [ett aktivitetscenter som tillhör en kyrka reds. anm.]). Vi gav glädje till publiken och vi kände lyckan. Vi såg hur rörda dessa mammor blev.
Vill ge vacker bild av Irak genom musik
Farid, 27 år, sjunger och spelar daf i bandet.
– Jag vill fortsätta framföra musik, som överröstar ljudet av krig och förstörelse och som vill framföra ett budskap till världen. Musik är i allmänhet den största drivkraften för hopp för framtiden. Musik är fredens och kärlekens språk. Vi tror att publiken uppfattar budskapet som vi vill framföra, även om det är olika typer av publik. Vårt budskap kommer från hjärtat.
Angående att stanna I Irak säger han:
– Det här är våra förfäders land och landet för våra barns framtid. Vår musik får människor att förstå att vi vill stanna i detta land. Vi måste bevara det och ge världen en vacker bild av det genom musiken.
På open-doors.se använder vi cookies som lagras i din webbläsare. Vissa cookies är helt nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Andra används för analys så vi kan förbättra vår webbplats. Läs mer här.