Kampanjchefen Rami kommer själv från Syrien och befann sig i Storbritannien för att studera, när kriget bröt ut 2011. Han kunde därför inte återvända till sitt hemland.
– Jag bestämde mig för att stanna här i Storbritannien och ägna mig åt jobb och fortsatta studier.
Rami hade en bakgrund inom internationella relationer och fredsbyggande, när han blev vald till kampanjchef. Just då pågick många samtal inom Open Doors kring situationen i Syrien och Irak.
– Ämnet som vi pratade mest om var ISIS eftersom det var 2014, det året då ISIS verkligen började ta kontroll över stora områden i både Irak och Syrien. Och vi känner till hoten mot kristna, yazidier och andra religiösa minoriteter som bodde i det området, säger Rami och fortsätter:
– Jag tror att vi alla minns videoklippen med människor som flyr för sina liv, som konfronterades med valet att antingen stanna och dö eller stanna och betala skatt till Islamiska staten. Det andra alternativet var i stort sett att fly för sina liv utan ägodelar, utan någonting alls. Vi frågade oss själva: står vi här inför något som kan vara avgörande för kyrkans framtida existens?
Namninsamling till FN
Samtalen landade i en global kampanj för kristna i Syrien och Irak, där kyrkans plats i samhället skulle uppmärksammas. Kampanjen fick namnet Hopp för Mellanöstern (på engelska Hope for the Middle East). Redan andra kampanjåret gjordes en namninsamling till stöd för kristna i Syrien och Irak. Fler än 800 000 personer från 143 olika länder skrev under petitionen, som sedan lämnades över till FN.
Rami och de andra som arbetar med Hope for Middle East sysslar bland annat med påverkansarbete, för att på så sätt stötta kyrkans existens i Irak och Syrien. De mobiliserar även förbön och arbetar med projekt som ska förmedla hopp till hela området.
– Dessutom finns det ett allt större fokus på att stärka den lokala kyrkan, så att den kan vara en del av lösningen och inte bara få stöd från oss som utomstående organisation.
Stödkampanjer ger vanligtvis inte snabba resultat. Har du sett förändringar som en konsekvens av ert arbete?
– Naturligtvis är detta en lång process. En förändring sker inte genom att du har ett möte och sedan förändras saker som du vill. Men om jag får nämna ett mycket givande projekt vi har varit inblandade i, så är det att stärka lokala kristna i Irak genom träning i påverkansarbete. Det var fantastiskt att få följa dem från träning, där de fick verktyg som de använde sig av inför myndigheter och parlament.
En annan höjdpunkt har varit skapandet av team som kan försvara kristnas juridiska rättigheter.
– Vi har investerat i ett antal individer som har juridisk bakgrund, och utbildat dem i hur man dokumenterar fall av förföljelse och kränkningar av religionsfriheten.
Fokus på den lokala kyrkan
Utmaningarna under en sju år lång kampanj är flera, inte minst när det gäller att hålla liv i kampanjen. Rami berättar att lokala kristna ofta drabbas av utmattning, när förändringen som de väntar på inte kommer. Det ständiga osäkra läget i regionen är också en utmaning.
– Eftersom vi är kristna förlitar vi oss inte på våra egna ansträngningar. Jag tror på att omsätta det i bön, att mobilisera kyrkan över hela världen i bön för kyrkan i Irak och Syrien är också ett stort steg.
Rami har under kampanjens gång bland annat insett vikten av att arbeta på gräsrotsnivå med den lokala kyrkan. Konceptet med Centers of Hope, att kyrkan är en plats som ger hopp, har utvecklats.
– Det här är en enorm investering och det bästa sättet att göra vårt arbete hållbart i längden.
Kyrkan bär vidare visionen
Målet är att kampanjen ska pågå till slutet av 2022. Rami och hans team arbetar med att ta fram en vision för tiden efter det. Det handlar framför allt om att den lokala kyrkan nu kan bära vidare visionen och fortsätta det praktiska arbetet.
– Vi kan fortsätta stå tillsammans med kyrkan och stötta den. Förhoppningsvis får vi möjlighet att arbeta ännu mer med grundproblemen, en del systematiska fel som finns i de här länderna, och fortsätta arbeta för förändring av lagar och regler.
Rami konstaterar att i grund och botten är visionen att fortsätta befästa kyrkans plats som ett centrum för hopp i Irak och Syrien.
På open-doors.se använder vi cookies som lagras i din webbläsare. Vissa cookies är helt nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Andra används för analys så vi kan förbättra vår webbplats. Läs mer här.