De lokala myndigheterna har som reklamslogan ”fred, framgång och broderskap”, vilket syftar på kommunens värdegrund. Trots detta ser verkligheten helt annorlunda ut för dem som väljer att lämna katolicismen för en annan kristen trosinriktning. För dem är kommunen inte ett exempel på en stad där alla lever fridfullt, respekterar och hjälper varandra.
Kristna riskerar uteslutning
Många kristna familjer i Santiago Camotlán, med en befolkning på drygt 3 000 personer, berättar att de har blivit uteslutna och diskriminerade på grund av sin tro. Första gången som kristna blev förvisade från samhället var år 2000. Enligt dem som då drabbades blev de fråntagna alla sina ägodelar och deras hem blev förstörda; en del blev till och med nedbrända.
För tre år sedan blev pastor Rogelio Matias fru fängslad tillsammans med andra kristna. I fängelset de skickades till rådde omänskliga förhållanden och pastorns hustru och två andra kvinnor misshandlades. Efter tre dagar lyckades pastor Rogelio genom ett domstolsbeslut få ta kvinnorna till sjukhus. När de sedan skrevs ut från sjukhuset blev alla utvisade från staden.
Nekas utbildning
De kristna i Santiago Camotlán som har lämnat katolicismen känner sig osynliggjorda. De menar att de lokala myndigheterna plockar bort deras namn från folkbokföringen, och på det sättet nekar dem tillgång till kommunal service, som till exempel utbildning. Dessa kristna får inte köpa eller sälja någon form av egendom eller tomt, och diskrimineras när det gäller traditioner på kyrkogården.
Enligt de kristna som har intervjuats av Open Doors i Mexiko skrämmer de kommunala myndigheterna dem som är involverade i möten eller gudstjänster i sina egna hem.
”Dessa hot är väldigt subtila. De utfärdar varningar som verkar vänliga, men som egentligen är subtila hot,” förklarade en av de kristna som har drabbats.
Dessa varningar är vanligtvis undertecknade av kommunfullmäktiges ordförande, borgmästaren och flera andra tjänstemän och medlemmar av kommunfullmäktige.
Husförsamlingar kallas till domstol
Nyligen har husförsamlingsmedlemmar blivit kallade till domstol, för att vittna om sin verksamhet. Under augusti och september förra året utfärdade de lokala myndigheterna flera föreskrifter för dessa församlingar. Innebörden var att bekännelser till andra trosinriktningar än den traditionella katolska tron är förbjudet i Santiago Camotlán. Dessa kristna har nu bara ett val, att samlas i andra kommuner långt från hemstaden.
Trots varningarna har dessa kristna fortsatt att be och lovsjunga. Sedan i maj 2019 har de fått träning i hur man ska möta förföljelse, hur man undviker konflikter och hur man är stark och uthållig inför de ökande påfrestningarna. Mitt under förföljelse, och med den oro som detta medför, har flera invånare i Santiago Camotlán anslutit till dessa kristna.
Fotnot: I många katolska länder i Latinamerika är människors katolska trosutövning uppblandad med folktro, speciellt på landsbygden. När en katolik har levt med de traditionerna och sedan lämnat dem för att han/hon upplever att det krockar med en kristen tro, och sedan förföljs, handlar förföljelsen inte bara om att man har lämnat katolska principer, utan lika mycket om att man har lämnat traditionella religiösa seder.
På open-doors.se använder vi cookies som lagras i din webbläsare. Vissa cookies är helt nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Andra används för analys så vi kan förbättra vår webbplats. Läs mer här.