Fariba Dalir häktades tillsammans med sin fästman och fyra andra kristna konvertiter i Teheran i juli förra året. Enligt människorättsorganisationen Article 18 dömdes hon, hennes fästman och två andra i december 2021 till fängelsestraff, medan en 17-årig flicka släpptes “efter att ha tillbringat tio dagar i isoleringscell, och blivit utsatt för påfrestande förhör i revolutionsgardets fängelse”. Det finns inga uppgifter om en eventuell dom för den sjätte personen.
Det var i slutändan bara Dalir som hamnade i fängelse och fick avtjäna ett tvåårigt straff, dömd ”för att ha handlat mot nationell säkerhet genom att plantera och leda en evangelisk kristen församling”. De övriga tre personerna fick ett tio månaders straff för medlemskap i en husförsamling, men eftersom de redan hade avtjänat tid i häkte, kunde de välja att betala böter motsvarande 2 440 svenska kronor för att slippa sitta i fängelse.
I väntan på domen gifte sig Dalir och hennes fästman. De kommer nu att vara åtskilda under två år.
Överklagan avslogs
Mehri Behjati fanns med i en annan grupp på fyra kristna konvertiter som häktades för två år sedan, anklagade för att tillhöra en husförsamling i Rasht. De blev formellt åtalade i maj 2020 och dömdes tre månader senare till mellan två och fem års fängelse, för “att ha agerat mot nationell säkerhet” och “ha spridit sionistisk kristendom”. Behjati dömdes till två års fängelse. Hennes överklagan avslogs av Irans högsta domstol.
Medan en av de dömda började avtjäna sitt fängelsestraff tidigare i år, fick Behjati tillåtelse att tillbringa det iranska nyåret med sin familj, innan hon inställde sig i fängelset på påskafton. De båda andra befinner sig fortfarande i frihet i väntan på att påbörja sina straff.
Oförutsägbart rättssystem
Åtalen mot de båda kvinnorna och de andra kristna visar hur oförutsägbar den iranska rättvisan är. I februari friade en appellationsdomstol nio kristna konvertiter och medlemmar i en husförsamling, vilka hade frihetsberövats på liknande anklagelser. Det hette att man funnit “otillräckliga bevis” för att stödja anklagelserna.
I en rapport till FN:s råd för mänskliga rättigheter tidigare i år sade Javaid Rehman, FN:s speciella sändebud för mänskliga rättigheter i Iran, att han var bekymrad över det fortsatta förtrycket av religiösa minoriteter. Minst 53 kristna häktades mellan den 1 januari och den 1 december 2021, för att ha utövat sin tro.
På open-doors.se använder vi cookies som lagras i din webbläsare. Vissa cookies är helt nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Andra används för analys så vi kan förbättra vår webbplats. Läs mer här.