I rapporten utgår författarna från tre kategorier av digital förföljelse: Övervakning, censur och desinformation. De konstaterar att den framväxande digitala tekniken ökar statens möjligheter att övervaka och censurera religiösa minoriteter. Den bidrar även till att sprida desinformation från både statliga och icke-statliga aktörer, vilket kan leda till mycket allvarliga konsekvenser för minoritetsgrupper.
”Dessa tre former av digital förföljelse samverkar ofta, eftersom övervakning tillåter censur, och censur hindrar dessa minoriteter från att kunna reagera på desinformation riktad mot dem”, skriver författarna i rapporten.
Tar Kina som förebild
När det gäller övervakning nämns Kina som ett exempel där övervakningen av befolkningen är utbredd. Många länder tar nu efter systemet, både vad gäller att teknologin köps in från Kina, och att utbildning i övervakningssystemen sker i landet. Den kinesiska regimen använder sig även av censurering för att kontrollera medborgarna.
”I Kina har bibel-appar och ljudbiblar plockats bort från Googles och Apples app-butik. På samma sätt har även den populära kristna hemsidan ’Jona home’ stängts ner. Kristna har försökt hitta sätt att få tag på Skriften på nätet, men det har blivit allt svårare och mera farligt”, skriver författarna.
Författarna: Mer forskning behövs
Utifrån rapporten uppmanar nu författarna omvärlden till en rad åtgärder, både på nationell och på internationell nivå. Bland annat menar de att det behövs mer forskning på området, som är en ny arena när det gäller mänskliga rättigheter. De lyfter även fram risken att människor radikaliseras ökar när de tar del av sociala medier, vilket innebär att de till stor del möter åsikter och berättelser som befäster och uppmuntrar den uppfattning som de själva har.
Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige, konstaterar att allt färre av jordens invånare lever i en demokrati, vilket innebär ett hot mot mänskliga rättigheter.
– Den senaste Demokratirapporten från institutet V-DEM visar att 70 procent av jordens befolkning bor i någon form av diktatur. Detta innebär förstås att religionsfriheten tillsammans med andra mänskliga rättigheter blir alltmer åsidosatta. Här kommer den digitala övervakningen in som ett viktigt instrument, för att åstadkomma och upprätthålla kontroll, säger Peter Paulsson,
Rapporten ”Digital förföljelse” är framtagen av Open Doors England i samarbete med University of Roehampton London samt University of Birmingham. Ladda ned rapporten här (rapporten är på engelska).
På open-doors.se använder vi cookies som lagras i din webbläsare. Vissa cookies är helt nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Andra används för analys så vi kan förbättra vår webbplats. Läs mer här.