Tiotusentals sudaneser gick den 25 november ut på gatorna i flera städer och protesterade mot landets styre. Tongivande politiska partier och den stora proteströrelsen är kritiska till att Hamdok en månad efter militärkuppen skrev under en uppgörelse med militärregimen, och menar att det ger politisk legitimitet åt militärkuppen. Den civila koalitionen ”the Sudanese professionals Association”, som föreslog Hamdok som premiärminister för två år sedan, vägrar att erkänna överenskommelsen och kallar den för ”ett förräderi och ett politiskt självmord”.
Osäkert kring förbättringar av religionsfriheten
Mitt i det politiskt osäkra läget finns de kristna i landet, som står inför en oklar framtid. Förhoppningen är att det nya styret ska fortsätta införa de konstitutionella ändringarna som det togs beslut om innan kuppen. Detta skulle kunna innebära en större frihet för kyrkan. Men det finns en oro att förändringarna nu uteblir.
– De kommande dagarna kommer att avgöra hur framtiden ser ut och det kommer att visa sig om det politiska klimatet kommer att tillåta religionsfrihet, säger en lokal källa.
”Situationen känns väldigt oklar”
Premiärministern uttryckte efter att han hade skrivit under avtalet att han gjorde det för att stoppa blodsutgjutelsen i landet, men en pastor som Open Doors har haft kontakt med uttrycker att det finns en stor osäkerhet kring vad nästa steg blir.
– Situationen känns väldigt oklar, även om det finns en vice president (premiärministern) som gör en överenskommelse. Ett som är säkert är att gatorna inte håller med honom. Många politiker och de största partierna håller inte med honom.
Pastorn konstaterar att det finns många frågor kvar, och att människor menar att överenskommelsen bara hjälper militären att behålla makten ännu längre.
– Det hjälper ingenting, det förändrar inte situationen i Sudan. Det ger bara större möjligheter för militären att kontrollera landet och befolkningen.
Enligt överenskommelsen ska den återinstallerade premiärministern leda en regering av teknokrater tills val har hållits. Det är dock oklart hur mycket makt Hamdoks regering kommer att ha, eftersom den kommer att stå under översyn av militären.
På open-doors.se använder vi cookies som lagras i din webbläsare. Vissa cookies är helt nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Andra används för analys så vi kan förbättra vår webbplats. Läs mer här.