Open Doors har tidigare berättat om den protestantiska pastorn Lorenzo Rosales Fajardo från södra Kuba, som åtalades i december förra året. Han anklagades bland annat för "respektlöshet", "misshandel", "anstiftan till brott" och "offentlig oordning".
Hans familj fick inte höra om domen förrän den 1 mars, i samband med att den meddelades i ett brev från den kubanska regeringen till Kubas ständiga representation vid FN. Brevet var ett svar på en begäran om information om pastorn från fem FN-tjänstemän för mänskliga rättigheter. I ett skriftligt svar från den kubanska regeringen uttrycker Kubas ledning att Fajardo den 11 juli 2021 deltog i en våldsam attack mot "ordningsvakter, då han försökte komma in i Kubas kommunistiska partis kommunala högkvarter i Palma Soriano". De uppger även att han ska ha skadat sju tjänstemän och en civilperson.
“Fajardo hålls i ett strypgrepp”
Människorättsorganisationen Christian Solidarity Worldwide, CSW, menar att anklagelserna är grundlösa. Representanter för organisationen säger i ett uttalande: "Livebilder och foton... visar beväpnade poliser och medlemmar av den paramilitära styrkan Black Beret som attackerar obeväpnade, fredliga demonstranter mitt på gatan, där pastor Rosales Fajardo hålls i ett strypgrepp".
I likhet med många församlingsledare deltog pastor Fajardo i de fredliga protesterna som pågick över hela landet, där tusentals människor krävde demokrati och ekonomiska reformer. Konsekvenserna blev omedelbara och våldsamma. Polis och säkerhetspersonal misshandlade demonstranterna och arresterade hundratals människor, bland dem många pastorer.
Sänkt straff från åtta till sju år
Fajardos fru, Maridilegnis Carballo, fick reda på domen och brevet först efter att det hade skickats till Kubas representation i Genève.
– Jag vet inte hur mycket orättvisa och lögner jag klarar av. Det är så smärtsamt att se det ovärdiga beteendet hos den här nationens regering, säger hon till CSW.
Det ursprungliga fängelsestraffet som nämndes i brevet till FN var åtta år, men den kubanska regeringen kontaktade senare Fajardos familj och bekräftade att straffet var sänkt till sju år.
Kuba hamnade åter igen i år på World Watch List, listan över de 50 länder där det är svårast att leva som kristen, efter att ha varit borta från listan i tio år. Förföljelsen i landet, som ligger på plats 37, beror främst på att ”den diktatoriska regimen intensifierade sina åtgärder mot alla kristna ledare och aktivister som motsätter sig kommunistiska principer, särskilt efter de omfattande demonstrationer som ägde rum i juli 2021”, enligt en analytiker på Open Doors forskningsenhet World Watch Research.
På open-doors.se använder vi cookies som lagras i din webbläsare. Vissa cookies är helt nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Andra används för analys så vi kan förbättra vår webbplats. Läs mer här.