Stefanous Adil Kajo, pastor i Sudanese Church of Christ, attackerades mitt under en gudstjänst den 10 april. Attacken skedde i en byggnad som delas med andra religiösa grupper och organisationer. Förutom pastorn skadades två kvinnliga församlingsmedlemmar i dådet och flera biblar och stolar förstördes. Men när offren ville polisanmäla överfallet åtalades både pastorn och den som stod bakom attacken för störande av ordningen.
Veckan innan attacken hade församlingsmedlemmar blivit trakasserade av lokalbefolkningen och hindrades från att samlas i möteslokalen. Enligt pastorns advokat hävdar församlingens motståndare att byggnaden tillhör muslimer.
Omstridd religiös mötesplats
Rättigheterna till gudstjänstlokalen har varit omtvistade en längre tid. Husets ägare, den lokala katolska kyrkan, gav år 2019 tillåtelse åt Sudanese Church of Christ och andra organisationer, däribland den lokala muslimska församlingen, att använda lokalerna för sin verksamhet. Enligt människorättsorganisationen Christian Solidarity Worldwide, CSW, startade konflikten när radikala muslimer från Wahhabi-rörelsen började motarbeta Sudanese Church of Christ.
I februari satte wahhabiterna upp ett anslag på byggnaden om att all kristen verksamhet skulle upphöra och hotade med rättsliga konsekvenser om någon trotsade uppmaningen. När församlingsmedlemmarna trots det fortsatte att samlas arresterade polisen två församlingsledare. Dessa båda släpptes dock senare, efter flera timmars förhör.
När pastorerna bad att den ansvarige tjänstemannen från de lokala myndigheterna skulle ingripa fick de bara till svar att han inte kunde göra något för dem. I stället beordrade han att byggnaden inte längre skulle användas för religiösa och kulturella syften.
”På väg mot kollaps”
Samtidigt har Sudans militär börjat frige och återinsätta anhängare till den tidigare presidenten Omar al-Bashir som störtades år 2019. Armén tog makten i en kupp i oktober i fjol och stoppade därmed landets väg mot ett civilstyre efter mer än 30 år som militärdiktatur.
Hoppet för Sudans kristna om ett land med större religionsfrihet minskar nu. Det har blivit allt vanligare att olika regeringsstödda grupperingar blandar sig i församlingarnas angelägenheter. Bland annat stängdes en evangelisk kyrka nära huvudstaden Khartoum förra månaden, efter att en domstol beslutat att en del av byggnaden måste rivas.
Enligt en FN-rapport är landet på väg mot en ekonomisk och säkerhetspolitisk kollaps, med betydande humanitärt lidande som följd. FN:s livsmedelsprogram WFP bedömer att nästan hälften av Sudans befolkning kommer att drabbas av svält i år, vilket är dubbelt så många som året innan.
På open-doors.se använder vi cookies som lagras i din webbläsare. Vissa cookies är helt nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Andra används för analys så vi kan förbättra vår webbplats. Läs mer här.