Denna fientlighet drivs ofta av hindutva, en utbredd hindunationalistisk ideologi, som hävdar att en indier ska vara hindu – och att ingen annan tro tolereras. Detta tänkesätt har lett till våldsamma attacker runtom i landet, utan påföljder för förövarna, särskilt i delstater där myndigheterna består av ultranationalistiska hinduer. På sådana platser riskerar kristna som möts i husförsamlingar att angripas av extremistmobbar. Tolv delstater har infört anti-konverteringslagar, som hotar religionsfriheten för enskilda människor och innebär ett förbud att byta religionstillhörighet.
Vad har förändrats under rapporteringsperioden?
Omvärlden följde med stor spänning parlamentsvalet i Indien 2024. Narendra Modi återvaldes som premiärminister, men den här gången fick inte nationalistpartiet BJP, som vill begränsa rättigheterna för religiösa minoriteter, egen majoritet. I stället tvingades Modi att bygga en koalition med andra politiska partier, däribland partier som är starka förespråkare av religionsfrihet.
Trots uppmuntrande nyheter från valet, fortsätter våldet mot religiösa minoriteter, bland annat våldet mot kristna i Manipur, där en djup etno-religiös konflikt ägde rum 2023. Får hindunationalistiska partier majoritet i kommande delstatsval, kan det resultera i begränsningar av religionsfriheten för religiösa minoriteter.
Fler delstater har infört anti-konverteringslagar, vilket medför att kristna som delar sin tro med andra riskerar att bli åtalade, hotade, trakasserade eller till och med utsättas för våld. Delstaten Uttar Pradesh i norra Indien har skärpt den redan existerande anti-konverteringslagen och lagt till livstidsstraff som en möjlig påföljd för den som döms.
Så utsätts olika grupper
Konvertiter från hinduism till kristendom möter den hårdaste förföljelsen. De kan pressas att återvända till hinduismen av familj, samhälle och extremister. De riskerar att utsättas för Ghar Wapsi (hemkomst), som är en åter-konverteringskampanj pådriven av extremister. Konvertiter utsätts ofta för fysiska angrepp och har vid några tillfällen dödats. Kristna ledare för husförsamlingar är också måltavlor för våldsamma extremister. Förföljelsen av kristna ursprungsfolk har ökat. Hinduextremister har genomfört kampanjer med syfte att beröva minoritetsgrupper deras rättigheter och privilegier.
”Våldsoffren hittar sätt att återhämta sig och återvända hem till delstaten, men det konstanta våldet och dödandet gör att hoppet och möjligheterna minskar. Hus har bränts ner, oskyldiga har fått sätta livet till och familjer är på flykt. Risken finns att våldet fortsätter.”
Anjali Lhing (fingerat namn), Open Doors samarbetspartner, angående våldet i delstaten Manipur