Kristna i Iran är uppdelade i två kategorier, dels de som tillhör historiska samfund, som är godkända av staten, dels de som tillhör otillåtna husförsamlingar.
Kristna konvertiter med muslimsk bakgrund möter svår förföljelse, främst från regimen men även från familjen och samhället i stort. Regimen ser kristna konvertiter som ett hot, som influerats av västvärlden och som kan underminera islam och staten. Både kristna ledare och medlemmar i husförsamlingar blir ofta arresterade, åtalade och dömda till långa fängelsestraff för ”brott mot rikets säkerhet”.
Kända historiska folkgrupper som armeniska och assyriska kristna har ett visst skydd av staten, men behandlas som andra klassens medborgare. De diskrimineras i många sammanhang och får inte fira gudstjänst på persiska eller ha kontakt med kristna konvertiter. Den som hjälper kristna konvertiter riskerar att gripas.
Vad har förändrats under rapporteringsperioden?
Det politiska landskapet i Iran genomgick flera omvälvningar under rapporteringsperioden för World Watch List, och oroligheterna och protesterna (som startade när en 22-årig kvinna avled efter att hon gripits av den så kallade moralpolisen) fortsätter.
Irans president Ebrahim Raisi dog i en helikopterkrasch i maj 2024 och efterträddes av reformisten Masoud Pezeshkian. Tyvärr är det osannolikt att detta kommer innebära någon förbättring för Irans kristna minoritet. Konvertiter behöver hålla sin nya tro hemlig och ayatollornas hårda styre förblir starkt.
Så utsätts olika grupper
Kristna som lämnat islam för att följa Jesus är de som drabbas hårdast av förföljelse och diskriminering. Regimens kontroll är starkast i städerna, medan landsbygden är mindre övervakad. Samtidigt ger anonymiteten i städerna större frihet för kristna att arrangera husförsamlingsmöten och andra aktiviteter, än på landsbygden, där den sociala kontrollen är högre.
”De höll på att bryta ner oss, en efter en. Varje gång det ringde på dörren, fruktade vi att det var polisen. Vi kan inte glömma dagen när polisen gjorde en räd mot vår husförsamling, förde bort några av oss och tvingade resten att skriva under ett papper om att aldrig mer delta i kristna aktiviteter.”
Fatemeh (fingerat namn), en kristen i Iran