Myanmar går nu in i det femte året av en allt våldsammare konflikt. Det verkar inte finnas några lösningar – eller ens en vapenvila – i sikte. Våldet har förödande konsekvenser för landets kristna minoritet.
Sedan militärkuppen i februari 2021, har de kristna mött ökat våld och hårdare restriktioner. Kristna har dödats och kyrkor skoningslöst attackerats. Detta inkluderar både delstater med övervägande kristen befolkning, som Chin, Kayah och Kachin, men även områden med betydande kristna minoriteter, så som i regionerna Sagaing, Yangon och Irrawaddy. Fler kristna än någonsin har drivits bort från sina hem och har fått söka sig till kyrkor eller flyktingläger, några har till och med tvingats fly till djungeln där de ofta saknar tillgång till mat och hälsovård.
Regeringsstyrkor har fortsatt att oproportionerligt attackera kristna byar och städer. De har även dödat kristna hjälparbetare och pastorer, ofta i flygattacker.
Kristna konvertiter med buddhistisk-, muslimsk- eller stambakgrund förföljs av sina familjer och av närsamhället, eftersom de lämnat sin tidigare tro. I många byar finns det inte plats för den som inte följer buddhistiska traditioner, då man strävar efter att förbli 100 procent buddhistiskt.
Kyrkor från icke-traditionella samfund upplever extra motstånd, speciellt kyrkor på landsbygden eller församlingar som är kända för att evangelisera.
Myanmar har ökat från plats 17 förra året till plats 13 på årets World Watch List, och har nu fått så pass många poäng att det hamnar i kategorin ”extrem förföljelse”. Det militära styret i Myanmar har genomfört en rikstäckande folkräkning för att förbereda sig inför valet 2025, och har infört obligatorisk värnplikt. Detta har lett till att många kristna lämnar landet, speciellt unga personer, vilket har skapat brist på ungdomar i vissa kristna samhällen. Kristna är måltavlor på många platser och det finns en stor mängd kristna internflyktingar och flyktingar. Eftersom de kristna är utspridda kan inte församlingar träffas och pastorer, som är beroende av tionde och offergåvor, kan inte få sin lön. Många människor – inte bara kristna – kämpar för att klara sig och vissa har inte ens råd med mat.
Under det senaste året har Myanmars inbördeskrig eskalerat i områden med kristen majoritet, som i delstaten Chin. Men konfliktens vida utbredning, och hotet mot konvertiter på platser där kristna har mindre inflytande, gör att förföljelse är en reell risk för kristna på olika platser i landet.
”När skymningen faller, samlas vi inne i huset. Vi låser dörrarna, stänger fönstren, tänder våra lampor och stearinljus och är så tysta vi kan.”
Tun Maung (fingerat namn), kristen i Myanmar
På open-doors.se använder vi cookies som lagras i din webbläsare. Vissa cookies är helt nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Andra används för analys så vi kan förbättra vår webbplats. Läs mer här.