I den hederskultur som råder är att lämna islam bland det värsta man kan göra för att vanära sin familj. Den som blir kristen riskerar att utsättas för påtryckningar, förskjutas, hållas i husarrest, misshandlas eller till och med dödas, för att på så sätt återupprätta familjens heder. Detta leder i sin tur till att många kristna saudier utövar sin tro i hemlighet. Det kan innebära att de inte berättar om sin tro för sin make/maka, sina barn eller släktingar, i rädslan för att tron ska upptäckas.
Det finns inga lagliga kyrkor eller gudstjänstlokaler. Men många hemligt kristna har blivit frimodigare under senare tid, och delar sin tro med andra via internet och kristna Tv-kanaler, trots de allvarliga konsekvenser de riskerar att drabbas av om de upptäcks.
En majoritet av de kristna i Saudiarabien är gästarbetare från andra länder. Det är förbjudet att dela sin tro med saudier och det finns restriktioner mot att samlas till gudstjänst. Att bryta mot dessa regler kan medföra arrestering och utvisning.
Vad har förändrats under rapporteringsperioden?
Det har skett en liten positiv utveckling när det gäller religionsfrihet i Saudiarabien, men de huvudsakliga restriktionerna kvarstår. I storstäder har det under senare år blivit en större tolerans mot juldekorationer och firande på offentliga platser, vilket visar på en gradvis ökad kulturell öppenhet. Skolans läromedel har reformerats genom att man tagit bort problematiskt innehåll om icke-muslimer. Det är dock oklart i vilken utsträckning äldre läroböcker fortfarande används. Samtidigt är det fortsatt förbjudet att öppet utöva andra religioner än islam, och religiösa minoriteter är alltjämt diskriminerade.
Så utsätts olika grupper
Kristna konvertiter från islam, löper störst risk att förföljas, både av myndigheter och av människor i deras närhet. Detta är sannolikt värst på landsbygden, där samhället och familjen har större kontroll över enskilda människor.
Kristna gästarbetare, då främst västerlänningar, som bor i områden med andra gästarbetare har något större frihet.