Kyrkor har bränts ner och många kristna har förlorat sina hem och tvingats på flykt i regionen. Även om en del kristna och församlingar har återvänt under polisskydd, lever de med hot om nya attacker. De som bor i områden som kontrolleras av militanta islamister har nekats tillgång till vatten och mark att odla på.
Kristna som evangeliserar i landets norra delar är särskilt utsatta för våld, och kristna missionärer lever under ett konstant hot om att bli kidnappade av jihadister. De som lämnar islam för att följa Jesus riskerar att bli utsatta för våld och påtryckningar från släktingar och samhällen om deras nya tro upptäcks.
Jihadistvåldet sprider sig söderut och landets institutioner faller samman, vilket ytterligare gynnar islamisterna. Myndigheternas oförmåga att hejda upproret har lett till offentliga protester och bidragit till två militärkupper: 2020 och 2021. Landet har också blivit ett geopolitiskt slagfält mellan väst och öst, vilket har lett till att kristna förföljs av myndigheterna.
Vad har förändrats under rapporteringsperioden?
Sett till den pågående konflikten, är läget i Mali mycket instabilt, och instabiliteten förvärras av tilltagande militant islamism i grannländerna. Närvaron av jihadistiska grupper och deras våldsamma aktiviteter fortsätter att skapa en miljö av rädsla och osäkerhet. Kristna kyrkor, skolor samt andra verksamheter som drivs av kristna fortsätter att vara stängda i många delar av landet. Valet i Mali, som var planerat till februari 2024, har skjutits upp på obestämd tid, officiellt av ”tekniska skäl”.
Så utsätts olika grupper
Förföljelsen mot kristna är som värst i landets norra delar, där jihadisterna och militanta fulaniherdar är mest aktiva. Men det finns områden med intensiv förföljelse även i de södra Mali, där kristna marginaliseras.
”Min familj accepterade inte att jag blev kristen. De bad mig att förneka Jesus Kristus. Mina föräldrar övergav mig och lämnade mig ensam.”
Hawa (fingerat namn), en kristen från Mali